· 

Workflow voor fotobewerking deel 2

 In mijn eerste blogpost heb ik jullie laten zien hoe mijn workflow voor de basisbewerking van mijn RAW-bestanden eruit ziet. Wanneer ik klaar ben met deze basisbewerking geef ik mijn foto's graag nog wat extra's mee door er in Photoshop wat effecten aan toe te voegen.

 Een van deze effecten is het Orton effect. Dit zorgt ervoor dat er een soort van zachte gloed over je foto komt te liggen wat het een artistieke, soms wat schilderachtige look geeft.

 

 

 

 

 

 

 We gaan vanuit Lightroom rechtstreeks verder bewerken in Photoshop. Dit doe je door in de menubalk van Lightroom het menu Foto te kiezen en vervolgens naar Bewerken in -> Bewerken in Adobe Photoshop te gaan. Door hierop te klikken wordt het bestand automatisch als laatst aangepaste versie in Photoshop geopend.

 

 

 

 

 

 

 Nadat je RAW-bestand geopend is in Photoshop zul je zien dat er een laag van je foto aangemaakt is. Maak twee nieuwe lagen aan door twee maal CRTL+J (Windows) of COMMAND+J (Mac OS) in te drukken. Dit zorgt ervoor dat er twee keer een nieuwe laag aangemaakt wordt vanuit een kopie van de onderliggende laag.

Om het overzichtelijk te houden hernoem ik deze lagen respectievelijk als Harde Curve en Zachte Curve. Dit doe je doormiddel van een dubbelklik op de huidige naam van de laag.

 

 We gaan beginnen met de eerste effectlaag, namelijk Harde Curve. Schakel allereerst de zichtbaarheid van je laag Zachte Curve uit door op het 'oogje' langs het laagicoon te klikken. Op deze manier zie je wat er gebeurd met de laag waarin je aan het werken bent.

 Vervolgens selecteer je je laag Harde Curve door er een maal op te klikken. Wanneer je dit vergeet zullen de aanpassingen die je doet uitgevoerd worden op de andere laag, omdat je deze net aangeklikt hebt.

 

 Op de laag passen we een Gaussiaanse vervaging toe. Ga naar Filter->Vervagen->Gaussiaans vervagen en en er zal een pop-up openen waarin we onze vervaging gaan instellen.

 

 

 Voor deze laag kiezen we voor een Straal van 125 pixels. Dit doen we omdat we de Dekking van deze laag uiteindelijk behoorlijk ver gaan terugbrengen. Klik op OK en je zult zien dat de foto behoorlijk vervaagd is, maar dit hoort zo.

 

 Vervolgens openen we voor deze laag de Curven-functie. Ga naar Afbeelding->Aanpassingen->Curven of druk op CRTL+M (Windows) of COMMAND+M (Mac OS) om deze functie te openen.

 Trek in het histogram de punt voor de donkere tinten (links) helemaal naar beneden tot op het punt van de laagste histogramwaarde.

 Doe vervolgens hetzelfde voor de lichte tinten (rechts), maar deze breng je helemaal naar boven ongeveer op de 75 procent Rasterlijn. Klik vervolgens op OK.

 

 

 Het enige wat we voor deze laag nog moeten doen is de Overvloeimodus instellen en de Dekking instellen. Eerst zul je als Overvloeimodus Normaal zien staan. Klik op het pijltje voor het dropdown-menu en selecteer hier Vermenigvuldigen. Photoshop vermenigvuldigd nu de waarde van de basiskleur met de waarde van de werkkleur. Je foto zal er in eerste instantie enorm verzadigd uitzien, maar dit is normaal. Ga naar de Dekking en zet deze terug naar 8 tot 12 procent, al naar gelang je smaak.

 De laag Harde Curve is nu klaar.

 

 

 We gaan nu verder met de laag Zachte curve. Maak deze laag zichtbaar door weer op het 'oogje' te klikken en selecteer deze laag. Ga naar Filter->Vervagen->Gaussiaans vervagen.

 

 Stel voor deze laag de Straal in op 32 pixels en klik op OK. Omdat we voor deze laag een hogere Dekking zullen instellen kiezen we hier een kleinere straal. 

 

 Nu ga je weer naar de Curven-functie (CTRL+M of COMMAND+M).   Sleep de punt voor de donkere tinten naar beneden tot ongeveer 15 procent en op de horizontale as naar ongeveer 30 procent.

 Ga met de cursor naar het punt van de lichte tinten en breng deze naar beneden tot ongeveer 85 procent en op ongeveer 70-75 procent op de horizontale as. Klik op OK.

 

 Ook voor deze laag moeten we weer de Overvloeimodus en Dekking instellen.

 Deze keer kiezen we voor de Overvloeimodus Bedekken. In deze modus word de basiskleur gemengd met de werkkleur. De kleuren worden hierbij vermenigvuldigd of gebleekt, waarbij de hooglichten en schaduwen van de basiskleur behouden blijven.

 Ook nu zal je foto er in eerste instantie niet zo fraai uitzien, dus we gaan weer schuiven met onze Dekking. Voor deze laag willen we het effect wat duidelijker terugzien. Breng de Dekking terug tot zo'n 20 tot 25 procent.

 Wat je nu ziet is het uiteindelijke resultaat van ons Orton effect.

 

 

 Als laatste slaan we onze bewerkingen op. Ga naar Bestand->Opslaan (CTRL+S of COMMAND+S). Photoshop zal nu een TIFF-bestand aanmaken met de huidige bewerkingen. Deze zal terug te vinden zijn in Lightroom, waarin we de laatste bewerkingen gaan uitvoeren en vervolgens ons uiteindelijke resultaat gaan exporteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dit zal ik jullie de volgende keer laten zien in het derde en laatste deel van deze 3-delige blogserie over mijn workflow voor fotobewerking.

 

Tot snel!

Reactie schrijven

Commentaren: 0